activeitenweger

Informatie. De Activiteitenweger. Wat is het en hoe passen we het toe.

Verdeel uw energie

Door uw ziekte of aandoening is de hoeveelheid activiteiten die u op een dag kunt doen afgenomen. Hierdoor heeft u mogelijk moeite met uw dagindeling. De ergotherapeuten van de afdeling Revalidatiegeneeskunde van Meander Medisch Centrum hebben een methode ontwikkeld voor het hanteren van belastbaarheid: de Activiteitenweger. In mijn praktijk maak ik veel gebruik van deze methode. Hier kunt u lezen wat de Activiteitenweger is en hoe deze werkt.

Wat is de Activiteitenweger?

De Activiteitenweger is een hulpmiddel voor het plannen van dagelijkse activiteiten. De Activiteitenweger geeft u een meetbare richtlijn voor het optimaal indelen van uw dag of week. Het werken met de Activiteitenweger zet u aan tot het maken van keuzes. Doordat u actief meedenkt, is het makkelijker om een blijvende verandering mogelijk te maken. De methode kan gebruikt worden voor:
⦁ Het vinden van een balans tussen wat u kunt en wat u moet of wilt doen (belasting/belastbaarheid).
⦁ Het opbouwen van uw algemene belastbaarheid.

U gebruikt de Activiteitenweger onder begeleiding van een ergotherapeut. Samen stelt u uw doelen op. Daarna doorloopt u stap voor stap een aantal fasen. Bij het maken van de Activiteitenweger is het belangrijk dat u een werkwijze vindt, die aansluit bij uw wensen en die ook echt bij u past.

Hoe werkt de Activiteitenweger?

Hoe stelt u vast welke en hoeveel activiteiten u kunt doen, zonder dat u zichzelf over- of onderbelast? Het vinden en vasthouden van een balans in de uitvoering van uw dagelijkse activiteiten kan een hele uitdaging zijn. Een eerste stap is om inzicht te krijgen in uw energieverbruik op een dag of in een week. Samen met de ergotherapeut stelt u een beginniveau vast. Hiervoor is het belangrijk dat u een aantal dagen bijhoudt welke activiteiten u uitvoert. Alle activiteiten geeft u later met de ergotherapeut een score, gerelateerd aan de zwaarte, namelijk: licht, gemiddeld, zwaar en ontspanning. Als een activiteit energie vraagt, dan weegt u deze activiteit als licht, gemiddeld of zwaar. Als de activiteit energie oplevert, dan noemen we dit ontspanning. Aan deze scores worden vervolgens punten verbonden.

Hoe weeg ik mijn activiteiten?

Wanneer is een activiteit licht, gemiddeld of zwaar? Het gaat erom hoe u de activiteit ervaart: hoeveel energie kost een bepaalde activiteit over het algemeen genomen? Een activiteit kan mentaal ontspannend zijn, dus voor afleiding zorgen, maar wel energie kosten. Het is een persoonlijke afweging, waarbij feedback van de ergotherapeut gewenst is.

Activiteiten in balans

Bent u ervan overtuigd dat er iets moet veranderen in de verdeling van uw energie? Bent u op zoek naar een richtlijn? Hoeveel activiteiten kunt u op een dag aan? Het is essentieel om uit te zoeken hoeveel belasting iemand áltijd aankan, of het nu een goede of een slechte dag betreft. Dit wordt het basisniveau genoemd. De belasting wordt omgezet in punten, waardoor deze meetbaar wordt. De ergotherapeut maakt samen met u een berekening, maar u kiest uiteindelijk zelf uw eigen basisniveau. Het aantal punten, het basisniveau, behoedt u voor het overschrijden van grenzen. Soms is het mogelijk om het basisniveau na enige tijd op te bouwen.

Er zijn verschillende hulpmiddelen om activiteiten te plannen. U kunt, afhankelijk van uw interesses en mogelijkheden, kiezen voor verschillende werkwijzen: een dag- of weekplanning (schriftelijk of digitaal), activiteitenkaarten, gebruik van een agenda of een geheel eigen werkwijze, aangepast aan de persoonlijke situatie. Het is belangrijk dat het een ‘eigen systeem’ wordt.

Maak uw eigen keuzes

Er is niemand die kan vertellen hoe u uw dagen moet plannen: u kunt alleen zélf uw eigen keuzes maken. De Activiteitenweger geeft vertrouwen in uw eigen kunnen en geeft controle over uw eigen dagindeling. Doordat u zelf uw activiteiten weegt en uw eigen manier van plannen kiest, is het helemaal uw eigen systeem.

Vragen

Met vragen over de Activiteitenweger kunt u terecht bij uw ergotherapeut.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.