Cliënt met post-COVID-syndroom meest tevreden over zorg van de ergotherapeut

Cliënten met het post-COVID-syndroom (voorheen Long COVID genoemd) waarderen in hun behandeltraject de ergotherapeut het meest. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat C-Support samen met het Erasmus MC uitvoerde onder ruim 6.500 deelnemers met langdurige klachten na een coronabesmetting. Gemiddeld heeft deze groep in hun behandel- en hersteltraject contact met zeven zorgverleners. Van alle zorgverleners waar ze mee te maken krijgen zijn cliënten dus het meest tevreden over de ergotherapeut. Ook geven ze aan dat de ergotherapeut de zorgverlener is die hen het meest heeft kunnen helpen bij hun klachten.

Ergotherapiepraktijken overspoeld

De positieve impact van ergotherapie op cliënten met het post-COVID-syndroom wordt steeds zichtbaarder. ‘De resultaten verbazen me eigenlijk niet, zegt Theo van der Bom, directeur-bestuurder van Ergotherapie Nederland, ‘al geruime tijd vernemen we uit het veld dat de ergotherapiepraktijken als het ware ‘overspoeld’ raken met post-COVID-cliënten. Helaas is er sprake van lange wachtlijsten en wachttijden voor de cliënten, omdat er een tekort aan ergotherapeuten is. Hierdoor krijgen nogal wat cliënten dus niet tijdig de noodzakelijke zorg.’ Het tekort aan ergotherapeuten hangt volgens Theo samen met de lage tarieven die zorgverzekeraars betalen. Hierdoor kunnen praktijken geen concurrerende salarissen aan ergotherapeuten bieden.

Ruimte voor verbetering

De onderzoeksuitkomsten laten ook zien waar ruimte is voor verbetering voor de zorg aan de cliënt. Dit zit onder andere in betere afstemming en organisatie tussen zorgverleners, betere landelijke registratie en meer onderzoek.

Het onderzoek vond plaats van februari tot mei 2022. Deelnemers vulden een uitgebreide vragenlijst in. C-support en Erasmus MC gaan met verschillende betrokken partijen het gesprek aan over de uitkomsten. In februari 2023 start de tweede ronde van dit onderzoek.

Bekijk hier de samenvatting van dit onderzoek. Meer informatie vind je op de website van C-support.

Handreiking

Lucelle van de Ven-Stevens en Dorethé Wassink van EN hebben samen met een werkgroep de handreiking ‘Ergotherapie bij cliënten met het post-COVID-syndroom’ geschreven. Dit biedt ergotherapeuten ondersteuning bij de vormgeving van het behandelproces.

 

Bron: Ergotherapie Nederland

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.